En 74-årig kvinna uppförde en enkel byggnad i ett naturreservat. Hon hänvisade till att hennes släkt hade haft en likadan byggnad på platsen i 230 år, till dess den eldades upp av Kronofogdemyndigheten 2018 sedan länsstyrelsen dömt ut den som olovlig 2011. Kvinnan åtalades, men friades i tingsrätten på grund av urminnes hävd. Hon fälldes emellertid i hovrätten, som ansåg att urminnes hävd inte befriade henne från skyldigheten att först ansöka om och beviljas strandskyddsdispens för uppförandet av byggnaden.
I en artikel på Norstedts juridik frågar sig en f.d. domare/advokat/föreläsare varför det ska krävas strandskyddsdispens för någon som vill utöva sin kultur genom att återuppföra en gammal byggnad. Han tycker inte att det är konstigt i sig att man ska ansöka om strandskyddsdispens för återuppbyggnaden, men anser att frågan är större än vad som antyds av domskälen. Det finns andra rätter enligt urminnes hävd och skulle då inte detta också i det aktuella fallet utgöra en rimlig grund vid sidan om strandskyddet?
Personligen anser jag att domen är riktig och att det inte finns behov av att problematisera frågan så som görs i artikeln. Reglerna om strandskyddsdispens har ifrågasatts och tillämpningen gör det ibland för svårt att få bygga, men de gäller lika för alla i landet. Om man kan åberopa urminnes hävd för en byggnad, går det bra att göra det vid ansökan om strandskyddsdispensen. Då går allt rätt till och urminnes hävd kan mycket väl bli ett skäl för att få strandskyddsdispens.
I artikeln hänvisas till att kvinnan är same och borde ha rätt att utöva sin kultur som urbefolkning. Det kan inte vara ett skäl till att slippa ansöka om strandskyddsdispens. Svenskar (och blekingar/bohuslänningar/hallänningar/skåningar) är urbefolkning i större delen av landet och om det skulle gå att slippa ansöka om strandskyddsdispens på grund av att man är urbefolkning skulle strandskyddsdispensen inte gälla gentemot det stora flertalet av Sveriges befolkning. Så kan vi inte ha det. Lagen ska gälla lika för alla i landet.