onsdag 18 oktober 2023

En kommun är inte en myndighet

Det är förvånansvärt ofta som folk talar om kommuner (eller regioner) som myndigheter. Så sker även de mest formella sammanhang, trots att en kommun inte är en myndighet. 


En kommun är en juridisk person, som inom sig har ett antal myndigheter. Normalt går det att säga att en kommunal nämn är en myndighet, med tillhörande förvaltningsorganisation. Kommunstyrelsen är en typ av kommunal nämnd. 


Nyligen utfärdade regeringen den nya förordningen (2023:579) om viktigt meddelande till allmänheten. Där står det bland annat följande:


Vilka som får begära sändning

Viktigt meddelande

3 § Följande myndigheter får begära sändning av ett viktigt meddelande till allmänheten om varning och information:

– kommuner,

– regioner,

–beredskapsmyndigheter enligt förordningen (2022:524) om statliga

myndigheters beredskap,

– Försvarsmakten, och

– Regeringskansliet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får meddela ytterligare föreskrifter eller i enskilda fall besluta om vilka som därutöver får begära sändning av viktiga meddelanden till allmänheten om varning och information.


Det hade varit bättre om det hade stått att de nämnder som kommuner respektive regioner bestämmer får begära sändning. Rimligtvis kommer fullmäktige att fatta beslut om vilka nämnder det blir som får begära sändning, oavsett det som står i paragrafen. När paragrafen nu ändå inleds med orden: ”följande myndigheter”, borde det sedan inte hänvisas till något som inte är myndigheter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vaken och klarsynt som vanligt!