Det förekommer ofta att vi inte hinner behandla alla motioner och interpellationer vid ett sammanträde. På förslag från kommunfullmäktiges ordförande brukar vi bordlägga de ärendena. I förslaget till arbetsordning fanns det inga bestämmelser om sådant bordläggande.
En fullmäktigeledamot föreslog att det borde införas regler om bordläggning i arbetsordningen. Fullmäktige borde annars följa kommunallagens regler, som enligt henne skulle innebära att bordläggning bara får ske efter yrkande av minst en tredjedel av fullmäktiges ledamöter.
Reglerna om bordläggning efter yrkande av en tredjedel av fullmäktiges ledamöter finns i 5 kap. 50 § kommunallagen (2017:725). Det står i första meningen att ett ärende ska bordläggas eller återremitteras, om det begärs av minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna.
Det viktiga ordet här är "ska". Regeln brukar kallas minoritetsåterremiss. Det handlar om att i de fall minst en tredjedel yrkar bordläggning, ska ett ärende bordläggas, oavsett vad övriga ledamöter tycker, även om övriga ledamöter är i majoritet.
Varje ärende får bordläggas på yrkande av så litet som en ledamot, om fullmäktige beslutar det. Regeln i 5 kap. 50 § säger bara att om minst en tredjedel yrkar, ska bordläggning ske.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar