torsdag 5 januari 2012

Böter för att hindra annan trafik

"En förare får inte utan giltigt skäl köra med överdrivet låg hastighet, plötsligt bromsa eller på något annat sätt hindra andra förares körning." /3 kap. 16 § trafikförordningen (1998:1276)

I dag är det torsdag, men samtidigt dag före helgdag. På många håll i riket finns det gator där det är stadgat högsta tillåtna hastighet 50 km/h i vanliga fall, men 30 km/h under vissa timmar på vardagar utom dagar före sön- och helgdagar. Det visas genom ett vägmärke som är tilläggstavla med tidsangivelse till vägmärket för 30 km/h som högsta hastighet. Om det bara är svarta siffror och inga parenteser, gäller 30-gränsen inte dagen före en helgdag. Den gäller därför inte i dag. Trots detta tenderar många bilförare att hålla 30 på dessa sträckor varje dag i veckan.

Trafikpolisen borde använda denna dag för att kontrollera trafiken på nämnda sträckor. De bilister som håller 30 km/h och därför får en kö av en eller flera andra bilister bakom sig bryter mot 3 kap. 16 § trafikförordningen. Det kan och bör de bötfällas för. På så sätt skulle förhoppningsvis många bilister få sig en tankeställare och sluta hindra sina medtrafikanter i onödan. Det skulle ge mer flyt i trafiken och mindre stress hos övriga bilister.

2 kommentarer:

Göran Lundbom sa...

Hej Daniel!
Idag, den 5 juni, är också en dag före helgdag. Jag blev nyss stoppad av polisen här i Gnesta, som menade att jag körde3 för fort på just en sådan sträcka du nämner. Jag körde i 45 km/tim...
Jag hävdade detta med att begränsingen inte gällde dag före helgdag, polsien påstod att det gäller 30 idag.
Jag vägrade givetvis att godkänna något föreläggande, så nu lär de3t gå till rättegång.
Har du fått något svar på hur det egentligen gäller?

/Göran Lundbom

Daniel Granqvist sa...

Hej!

Det är tveklöst så att du har rätt, om tidsangivelsen på tilläggstavlan bara visar svarta siffror utan parentes. Det vet domstolen om, så det är ingen fara för att du skall förlora målet. Du kan hänvisa till 2 kap. 30 § T6 vägmärkesförordningen (2007:90).