torsdag 5 januari 2012

Reallönesänkning

Vänsterpartiet förnekar sig inte. Två partiledarkandidater skriver på DN Debatt att de förespråkar en förkortning av normalarbetstiden för förvärvsarbete. Arbetstiden skall förkortas genom arbetstidslagen, i första hand till 37 timmar per vecka, senare till 35 timmar per vecka.

Arbetstagarna får lön för det arbete de gör. Normalt utför en arbetstagare givetvis mer arbete under 40 timmar än under 37 eller 35 timmar per vecka. Om den nominella lönen för en arbetsvecka skall vara densamma för alla, men den arbetade tiden blir kortare, innebär det en reallönesänkning. Pengarna som betalas för arbetet kommer nämligen inte att vara lika mycket värda för arbetsgivaren, när de går till 37 timmars arbete i stället för 40 timmar. Följden blir att pengarna förlorar i värde trots att lönebeloppen i kronor blir desamma. Det blir inflation.

Jag är fullt på det klara med att arbetstid en gång i tiden innebar uppåt tolv timmar per dygn, i stället för åtta. Det är orimligt för de flesta människor att arbeta så mycket och över tid göra ett bra jobb. En arbetstid på åtta timmar per dag, fem dagar i veckan, är mycket bättre. Jag kan inte se några rimliga skäl att gå ifrån den normen. Vi arbetar inte för mycket i det här landet.

Inga kommentarer: