fredag 6 januari 2012

Retroaktiv lagstiftning?

Både som jurist och som konservativ politiker är jag emot retroaktiv lagstiftning. Det som lagen har tillåtit en gång, skall också lagen acceptera framöver. Ett avtal som har ingåtts enligt regler som gällde ett år, skall gälla likafullt, även om reglerna skulle ändras nästa år för framtida avtal.

Spanien införde rätten för homosexuella att ingå äktenskap 2005. Nu har den nya konservativa regeringen planer på att upphäva den rätten. I vart fall enligt den här nyhetsartikeln, kan det innebära att de homosexuella äktenskap som har ingåtts skulle förlora sin status som äktenskap. Det tycker jag inte om. Det är retroaktiv lagstiftning, därför är det inte bra. Om den spanska regeringen vill upphäva rätten för homosexuella att gifta sig med varandra, bör detta bara gälla framtida äktenskap.

Jag anser att borgerliga äktenskap skall kunna ingås mellan personer av vilka sexuella inriktningar som helst. Staten skall inte lägga sig i den enskildes sexuella preferenser. Jag anser också att äktenskap som har stiftats av ett trossamfund enligt det trossamfundets regler, skall erkännas av staten som ett äktenskap, i vart fall så länge staten erkänner trossamfundet. Det skall inte finnas behov av att gifta sig både kyrkligt och borgerligt. Ej heller skall ett trossamfund behöva erkänna enkönade äktenskap för att få viga en man och en kvinna till äkta makar. Ett trossamfund skall kunna bry sig om den enskildes sexuella preferenser.

Inga kommentarer: