lördag 7 januari 2012

Omvända talesätt

Många talesätt är ihopsatta på rim, vilket gör dem lättare att komma ihåg. Då är det också lätt att vända på dem, vilket oftast ger en komisk poäng. Så brukar jag till exempel hellre säga: "det finns inga dåliga kläder, bara dåligt väder", än citera talesättet rakt av.

Det finns ett talesätt som jag helst vänder på, men inte för att få någon komisk poäng av det hela, utan för att jag faktiskt tycker att det omvända speglar verkligheten bättre. Det vanliga talesättet är: "man skall leva som man lär". Jag säger hellre: "man skall lära som man lever".

De flesta människor har olika teorier om hur livet bör levas, och många delar gärna med sig av dem. Då säger det vanliga talesättet att man också skall leva på det sätt man säger att alla bör leva.

För min del tycker jag inte att man skall behöva ändra på sitt leverne. Däremot kan det finnas starka skäl att ändra på det som man lär ut. Jag tycker inte att det är fel om man bor dyrt, har en dyr bil och har flotta vanor tack vare egna inkomster, men då tycker jag inte att man skall agitera för inkomstutjämning och socialism. Jag ser hellre att man byter ut argumenten än levernet. När allt kommer omkring är det lättare gjort, och hederligare både mot en själv och sin omgivning. Man bör helt enkelt lära som man lever.

Inga kommentarer: