onsdag 12 september 2012

Kungen på nya mynt

Riksbanken har presenterat utseendet på de nya svenska mynt som kommer att gälla i Sverige från 2015. Det blir en enkrona och en femkrona, som hittills, och tvåkronan kommer tillbaka efter lång bortavaro.

Kungens porträtt finns på en- och tvåkronan, och hans namnchiffer på femkronan. Det vänder sig Republikanska föreningen emot, de tycker att en majstång vore bättre, de menar att det bättre skulle representera hela Sverige.

Jag håller inte med. Statschefen är den personifierade symbolen för staten Sverige, inte för svenska folket, i vars kultur majstången givetvis har en framstående position. Mynten är statens mynt, inte folkets mynt. Till yttermera visso är en monark hela Sveriges statschef, på ett sätt som en vald statschef i en republik aldrig kan bli. När nu Republikanska föreningen vill ha ett statsskick där statschefen inte representerar alla, utan bara dem som har valt honom (det blir oftast en man, till skillnad från den helt könsneutrala svenska monarkins succession), skall de inte blanda ihop detta med monarkin och tro att kungen inte representerar dem.

Om Sverige vore republik, skulle jag ändå  tycka att det vore riktigt att ha ett porträtt av republikens statschef på mynten. För mig är det en logisk följd av det statsskick som råder, precis som kungakronan som kröner Sveriges riksvapen.

Inga kommentarer: