tisdag 4 september 2012

Naturreservat

På sammanträde med Örebro kommuns samhällsbyggnadsnämnd fattade vi i dag beslut om att rekommendera fullmäktige att inrätta två nya kommunala naturreservat. Det var bra beslut, av underlagen att döma, därför att båda områden innehåller särskilt värdefull natur.

Det ena området tillskapas av en fastighet som en enskild person skänker till kommunen, på villkor att ett reservat bildas. Det kändes alltigenom positivt.

Det andra området tillskapas av en del av en fastighet som kommunen köper. Det märkliga här var underlaget som visade hur köpeskillingen räknats fram. En konsult hade beräknat ett marknadsvärde, sedan hade man lagt till 25 % av detta marknadsvärde för att få köpeskillingen. Detta motiverades med att köpeskillingen vid expropriation är 25 % över det beräknade marknadsvärdet, även om det också framgick av handlingarna att kommunen och säljaren hade kommit överens om affären. Expropriation sker ju, när man inte kan nå en överenskommelse, men det ändå bedöms finnas så stora värden av köpet för det allmänna, att det måste bli av.

En av tjänstemännen försökte motivera den förhöjda köpeskillingen med att när kommunen köper mark för att skapa ett naturreservat hindras säljaren från att använda marken, medan man köper till marknadsvärde om kommunen skall använda marken för annat. Det resonemanget förstår jag inte, eftersom säljaren hindras från att förfoga över den sålda marken oavsett vad köparen sedan använder marken för. Om säljaren förblir ägare skall han ha ersättning för reservatsbildning på marken, men det är en helt annan sak, eftersom reservatet då inskränker hans rätt till mark som han äger. (Här skriver jag "han", eftersom säljaren i det aktuella fallet var en man.)

Nu är inte köpeskillingen något som nämnden skall besluta om. Den frågan är delegerad till tjänstemän. Underlaget för beslutet om att bilda reservat innehöll dock information om detta, vilket föranledde frågorna. Beslutet fattades därför enligt förslaget. Kanske finns det ändå skäl för kommunen att se över sina rutiner för att förhandla fram köpeskillingen för olika typer av fastighetsköp.

Inga kommentarer: