torsdag 13 december 2012

Lucia och politiska kontroverser

Det är Lucia i dag, således traditionellt firande runt om i Sverige. Sistlidna helg blossade en debatt upp, för att en skolpojke i den lilla Sydnärkingska orten Laxå skulle ha förbjudits av sin lärare att klä sig som pepparkaka i skolans Luciatåg. Det var en debatt som blev en höna av en fjäder. En arbetskamrat till mig som bor i Laxå, har berättat att det var eleverna i pojkens egen klass som röstade om att inte ha pepparkaksgubbar i Luciatåget. Skoleleverna hade ingen tanke på att orsaken skulle vara att någon skulle kunna känna sig kränkt av att det fanns med pepparkaksgubbar i tåget.

En annan nyhet på senare år är att tidningarna inte längre innehåller porträttfotografier på flickor som kan röstas fram till årets Lucia på olika orter. Detta har att göra med människors rädsla för att orsaka att andra känner sig kränkta. Det är inte politiskt korrekt att flickor skall röstas fram till Lucia bara för sitt utseendes skull. Jag tycker att denna upprördhet är starkt överdriven. Folk har i alla tider bedömts bland annat för sitt utseende. De som ser bra ut skall inte behöva skämmas för det, men det är det som blir konsekvensen när det blir ofint att få fördelar för sitt utseendes skull. Är det inte fler människor som mår bra av att se en vacker Lucia, än vad det är som mår dåligt av just detta? Om en enda flicka röstas fram till Lucia, kan det måhända betyda att hon är allra vackrast, men det betyder inte att andra saknar skönhet. Det är trots allt mycket ovanligt att människor är fula.

På 1970-talet ansågs det fult att tävla i musik. Det politiskt korrekta då var att musik inte kunde bedömas rättvist och Melodifestivalen var något fult som många musiker inte ville befatta sig med. I dag är det tvärt om. Kanske återkommer de allmänna omröstningarna om årets Lucia om ett par år, kanske är det otroligt stort om ett par decennier. Jag hoppas det. Jag tycker att det är mer förnedrande att några lättkränkta, politiskt korrekta personer får stopp på Luciauttagningarna, än vad dessa uttagningar någonsin har varit i sig själva.

Inga kommentarer: