fredag 21 december 2012

Svenskan i Finland

För två veckor sedan var jag, Paula och ett par av våra hundar i Helsingfors för en finsk hundutställning. En av de saker jag reagerade på i Helsingfors, var att många skyltar och andra allmänna meddelanden stod på finska och engelska, inte på svenska. En av de personer som stod i receptionen på hotellet där vi bodde talade bara finska och engelska, ingen svenska alls.

För litet drygt tvåhundra år sedan, 1809, förlorade Sverige ett krig mot Ryssland och fick avträda den övervägande delen av det som nu är Finland till Ryssland. Fram till dess, och även några decennier till, var svenskan det språk som användes i offentlig förvaltning i Finland. Andelen svensktalande i Finland har dock alltid varit i minoritet och denna minoritet har stadigt blivit mindre.

Om Finland fortfarande hade varit en del av Sverige, hade svenskans situation rimligen varit annorlunda. Då hade det varit finskan som varit i minoritet i det samlade riket. Kanske hade finskan då haft en ställning som den iriskan i dag har på Irland, det vill säga ett litet minoritetsspråk som de flesta inte använder dagligdags.

Detta skulle inte nödvändigtvis ha krävt en svensk seger i kriget 1808-09. Om marskalk Bernadotte skulle ha återerövrat det Finland som vid tiden fortfarande ville tillhöra Sverige, i stället för att erövra ett Norge som ville vara självständigt, hade scenariot kunnat bli detsamma. Min bedömning är att Bernadotte såg för mycket till geografin och läran om "naturliga gränser", i stället för att fundera på folkets vilja, och därför gjorde en strategisk felbedömning när han ville att Norge skulle vara svenskt i stället för att satsa på att återerövra Finland. Hade han tagit tillbaka Finland, hade Finland förmodligen fortfarande varit en del av Sverige.

Kanske hade Finland ändå blivit självständigt från Sverige i början av 1900-talet, men även då hade svenskan haft en mycket starkare ställning där i dag än vad den har.

Det här är givetvis bara kontrafaktiska spekulationer, men det kan vara roligt med sådana tankeexperiment ibland, särskilt i lediga juletider.

Inga kommentarer: