lördag 29 december 2012

Tjeckoslovakien

Vid årsskiftet är det tjugo år sedan Tjeckoslovakien delades i Tjeckien och Slovakien. Landet hade då gjort sig fri från det kommunistiska förtrycket bara några år tidigare.

Tjeckoslovakien bildades efter första världskriget av delar av Österrike-Ungern. Det återupprättades efter andra världskriget 1945, men då det hamnat i den del av Europa som ockuperats av Sovjetunionen efter Nazitysklands fall 1945 och då kommunistpartiet var starkt, tog kommunisterna makten 1948. Landet blev därmed en kommunistisk diktatur och marionett till Sovjetunionen, till dess frihet och demokrati kom tillbaka 1989.

I slutet av andra världskriget hade USA möjlighet att befria västra Tjeckoslovakien från tysk kontroll. General George S. Patton förespråkade detta och ansåg att de styrkor som han förde befäl över skulle kunna utföra jobbet. Han tilläts dock inte det, utan USA och Storbritannien lät Sovjetunionen ockupera hela Tjeckoslovakien.

Om den västra delen av landet, med huvudstaden Prag och större delen av befolkningen, hade befriats av USA i stället för att ockuperas av Sovjetunionen, hade förmodligen inte kommunisterna kommit till makten. I så fall hade Tjeckoslovakien kunnat förbli en demokrati genom kalla kriget, förmodligen som medlem av NATO i stället för Warszawapakten. Under de omständigheterna hade landets ekonomi varit bättre och politiken mer stabil. Det är rimligt att tro att federationen Tjeckoslovakien i så fall fortfarande hade funnits kvar.

Inga kommentarer: