tisdag 18 december 2012

Örebro som residensstad

Det har kommit ett förslag om att minska antalet länsstyrelser i landet från tjugoen till elva. Örebro län föreslås få samma länsstyrelse som Värmlands län, med säte i Örebro.

Det som är riktigt positivt med förslaget är att Örebro blir residensstad i det nya länet. Värmlänningarna är naturligtvis inte glada åt det, men valet är vettigt. Örebro är den klart största staden i det föreslagna länet, Örebro län har större befolkning än Värmlands län och det är bra att länet får en tyngdpunkt mot Stockholm, Sveriges tillväxtmotor. Örebros närhet till Stockholm gör det också lättare att rekrytera kompetent folk till en sammanslagen länsstyrelse. I den ursprungliga svenska länsindelningen utgjorde också de nuvarande Örebro län och Värmlands län ett och samma län med Örebro som residensstad, det hette då Närkes och Värmlands län.

Än så länge är det inte klart att Örebro får denna självklara status som residensstad. Framför allt är det inte självklart att den föreslagna länsindelningen blir av. Även om den blir av, lär värmlänningarna lobba mycket för att få Karlstad som residensstad i stället. Det är därför viktigt att fortsätta lyfta fram alla Örebros fördelar som residensstad.

Inga kommentarer: