måndag 10 juni 2013

Alkohol och kristendom

I går kväll hörde jag ett program på radio, Verkligheten i P3, med en märkligt citat om alkohol och kristendom. Programmet handlade om ett ungt par som precis hade gift sig och som intervjuades av en journalist, blandat med kommentarer av journalisten.

De unga tu var båda djupt troende kristna. De hade exempelvis väntat med att ha sex till efter bröllopet. Det är givetvis upp till var och en att göra det och det kan motiveras utifrån en kristen tro genom det av de tio budorden som säger att man inte skall vara otrogen.

Vad som var märkligt var när journalisten berättade: "eftersom de är kristna, har de avstått från alkohol". Det finns ingenting i den kristna läran som säger att man bör avstå från alkohol. Det är inte på grund av en kristen tro, som vissa kristna avstår från alkohol, utan på grund av andra övertygelser vid sidan om tron, eller av medicinska skäl. Enligt kristen tro finns det ingen mat och ingen dryck som av religiösa skäl är oren, eftersom allt i grunden är skapat av Gud. I Bibeln framgår det också att Jesu första underverk var, när han förvandlade vatten till vin vid ett bröllop, så att gästerna fick mer gott att dricka.

Troligen var det journalisten som hade missförstått det hela, eftersom det unga paret var övertygade troende och därmed rimligtvis pålästa. Det är inget fel att vara helnykterist, det är upp till var och en att vara det. Det är däremot fel att hävda att någon avstår från alkohol på den grunden att han eller hon är kristen.

Inga kommentarer: