onsdag 12 juni 2013

Ett landsting måste acceptera kontanter

Kammarrätten i Sundsvall har i en dom om laglighetsprövning den 5 juni 2013, mål nr 852-12, upprätthållit förvaltningsrättens dom om att det var olagligt av Landstinget i Jämtlands län att kräva betalning på annat sätt än med kontanter vid vårdinrättningar.

Landstinget har ansvar för att erbjuda vård till alla som är bosatta inom landstingets område. Enligt 5 kap. 1 § andra stycket lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank är sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken lagliga betalningsmedel. Utan särbestämmelser i lag, finner kammarrätten att landstinget därför inte kan neka någon vård, för att den personen vill betala kontant med sedlar och mynt utgivna av Riksbanken. Landstingets beslut om att kräva betalt på annat sätt än med kontanter är därför olagligt och skall upphävas.

Kammarrätten noterar att det i privata avtalsförhållanden står avtalsparterna fritt att avtala om sättet för betalning och att parterna då kan avtala om att kontant betalning inte accepteras. Landstinget kan dock inte ses som en avtalspart av detta slag, på grund av landstingets skyldighet att erbjuda vård.

Det här är en intressant dom. Den visar att det är en bra bit kvar till ett eventuellt framtida kontantlöst samhälle. Det är bra, kontanter är ett utmärkt betalningsmedel, inte minst mellan privatpersoner. Kontanter ger också den som betalar möjligheten att vara helt anonym gentemot de flesta motparter vid ett köp. Detta är en möjlighet till anonymitet som vi bör värna om, för den personliga integritetens skull.

Vi får se om landstinget överklagar domen. Förhoppningsvis gör landstinget det. Förhoppningsvis får vi en vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen som kommer till samma slutsats som förvaltningsrätten och kammarrätten har gjort.

Inga kommentarer: