En intressant artikel i Svenska Dagbladets kulturdebatt i dag är En svenskhet för alla i tio budord av Qaisar Mahmood. Han föreslår tio budord som kan ge en sammanhållning i det moderna, mångkulturella Sverige.
I inledningen till artikeln står det: "Verkligheten är att den svenska befolkningen varken delar förfäder, utseende eller traditioner. Vi behöver istället bygga samhörighet – en medborgarskapskänsla – på något annat. Vi börjar inse faran med ett samhälle som inte är håller ihop."
En sammanhållande faktor som inte berörs i artikeln är monarkin. Monarkin har ofta varit en stark, sammanhållande faktor i mångkulturella länder, såsom Österrike-Ungern från medeltiden och fram till 1918 och Belgien alltsedan landet grundades 1830. Monarkin var också sammanhållande i Sverige, när områden som Finland, Estland, Livland och Vorpommern tillhörde riket, trots att de etniska svenskarna där var i minoritet. Sveriges kung är kung för alla svenska medborgare, oavsett deras ursprung, etnicitet, språk eller kulturella hemvist.
För toleransen i ett mångkulturellt land, är det alltså bra med monarki.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar