tisdag 27 augusti 2013

Gamla Gripen

Schweiz genomgår en process som kan mynna ut i att landet köper stridsflygplanet JAS 39 Gripen från Sverige. Det skulle i så fall ske efter en folkomröstning hösten 2014. Schweizarna har tvekat, men nu har ett politiskt råd röstat ja, vilket sägs gynna ja-sidan i parlamentet. Jag skulle också vara tveksam till att köpa Gripen. Det är ett gammalt flygplan, konstruerat på 1980-talet. Visserligen är de senare versionerna uppdaterade, men grundkonstruktionen är omkring trettio år gammal. Det finns knappast några bilar på marknaden som har så gammal grundkonstruktion, bara entusiastbilar som sportbilen Morgan är i grunden äldre. På 1980-talet hade det varit otänkbart att bygga ett flygvapen på en trettio år gammal konstruktion, som exempelvis J 29 "flygande tunnan" då var. Jag undrar när de helt nya stridsflygplanen kommer. Visserligen är det dyrt att ta fram nya flygplan och efterfrågan är inte lika hög som den var under kalla kriget, men det behöver väl inte betyda att utvecklingen skall stagnera?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Syd-Korea kommer eventuellt att köpa senaste versionen av F-15 "Silent Eagle." F-15 flög första gången 1972 och används fortfarande av USA mfl. JAS flög första gången 1988, dvs långt senare än tex Ryska MiG-29 och SU-27, som fortfarande liksom Gripen är up-to-datekonstruktioner som det satsas och vidareutvecklas för fullt på. Du har lite hemläxa att göra. Mvh Petet

Daniel Granqvist sa...

Vad har jag för "hemläxa" att göra? Min frågeställning gäller snarare i ännu högre grad F-15 och andra äldre flygplanskonstruktioner. Har du något annat att komma med, än att det finns flygplan på marknaden vars grundkonstruktion är äldre än Gripens?