fredag 9 augusti 2013

Kärnvapen kan ha en fredsbevarande effekt

Den här insändaren av mig, publicerades i Nerikes Allehanda i dag:
Det är hedervärt av Bo Wallin, från Svenska freds, att uppmärksamma offren för atombomberna över Hiroshima och Nagasaki den 6 och 9 augusti 1945. Deras offer ledde inte bara till ett snabbare slut på kriget. Framför allt visade det världen kärnvapnens styrka på ett sätt som aldrig hade kunnat ske genom provsprängningar eller teoretiska beskrivningar. Må de alla vila i frid.

Kärnvapnen bör finnas kvar. Ett kärnvapenkrig vore förödande. Just därför har kärnvapnen haft en väldig, fredsbevarande effekt genom sin avskräckningsförmåga. Tack vare terrorbalansen med kärnvapen, slapp vi uppleva ett världskrig mellan Sovjetunionen och USA. De ledande personerna i båda länder visste att ett krig mellan dem kunde leda till ett kärnvapenkrig som skulle krossa civilisationen och förmodligen bli slutet för mänskligheten. Ingen skulle vinna kriget, därför startade ingen kriget.

Sprängämnesexperten Alfred Nobel, som instiftade Nobels fredspris, hade en vision om att uppfinna ett vapen som var så hemskt att det skulle göra slut på alla krig. Det vapnet uppfanns femtio år efter hans död. Inga länder med kärnvapen har någonsin gått i krig mot varandra. Kanske borde Nobels fredspris ha delats ut till "atombombens fader" J. Robert Oppenheimer?

Inga kommentarer: