måndag 19 augusti 2013

Låt körkort betyda körkort

Det står i JUSEK-tidningen om ett arbete inom EU för att göra arbetskraften mer mobil. De som arbetar skall, med EU:s hjälp, få större möjligheter att visa sin formella kompetens i andra EU-länder. Detta skall ske genom ett slags licens.

I JUSEK-tidningen kallas det här för "yrkeskörkort". Det är att missbruka ordet "körkort". Ett körkort är visserligen en typ av behörighetshandling som visar en formell kompetens att framföra ett fordon, men inte mer än så. Själva ordet "körkort" visar att det står för att man "kör" någonting med hjälp av körkortet. Det vore bättre att i detta sammanhang använda ett mer generellt ord som "licens".

Jag har stött på liknande slarvigt användande av ordet "körkort" i andra sammanhang. Vissa hundägare tycker att alla som skulle skaffa hund för första gången skulle behöva visa sin kompetens att ta hand om en hund och därmed få en hundlicens. Det här kallas ibland för "hundkörkort". Jag menar att om något skulle kallas "hundkörkort", borde det vara ett körkort som visar kompetensen att köra hundsläde. En allmän licens bör inte kallas körkort.

Inga kommentarer: