onsdag 4 december 2013

Hur sorterar SCB partierna?

Statistiska Centralbyrån (SCB) har publicerat sin partisympatiundersökning för november 2013. Det är inga roliga siffror som redovisas.

En sak som jag också reagerar på är den ordning i vilken SCB räknar upp partierna. Såväl i stapekdiagrammet som i texten räknar SCB upp riksdagspartierna i följande ordning: Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Västerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Traditionellt har partier räknats upp från höger till vänster på den politiska skalan. I så fall borde uppräkningen snarast vara Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Västerpartiet och kanske Sverigedemokraterna sist. SCB har inte heller bokstavsordning, storleksordning eller någon annan någorlunda uppenbar ordning för partierna. Det finns inte heller någon förklaring till ordningen. Det är bara udda. För min del tror jag att det tar fokus från sakinnehållet i undersökningen.

1 kommentar:

Daniel Granqvist sa...

Jag skickade frågan till SCB också, och fick ett snabbt svar:

"...som du skriver finns det olika sätt att ordna partierna och vår har förmodligen en historisk bakgrund. Till en början under 1970-talet då undersökningen startade var partierna (då 5 stycken) ordnade i bokstavsordning inom respektive block dvs c, fp, m och s, v. Därefter har det tillkommit partier som har av tekniska skäl inte har placerats in på samma logiska sätt. Tabellproduktionen är väldigt styrd och vi gör så små förändringar som möjligt för att inte skapa onödiga problem och inkonsistens."