onsdag 3 december 2014

Ansvaret för statens budget

Ämnet för dagen är hur riksdagen röstar i dagens fråga om budget för staten. De fyra borgerliga oppositionspartierna har lagt ett förslag mot regeringens budgetproposition. I och med att Sverigedemokraterna har deklarerat att de tänker rösta på de borgerligas alternativ, skulle det få majoritet i riksdagen.

Det är regeringen som har ansvaret för att ta fram en budgetproposition som får stöd i riksdagen. Det är därför regeringen som måste ta initiativ till förhandlingar med andra partier, för att få fram ett förslag till budget som regeringen vet kan stödjas av en majoritet i riksdagen. Det är då regeringen som måste komma med ingångsbud till en förhandling som de på allvar tror att förhandlingsparterna kan gå med på.

Nu är dagen för beslut om budget här. Regeringen har inte förhandlat fram en budget som tycks få tillräckligt stöd i riksdagen. Då torde regeringen avgå. Vi får se om en ny regering efter denna regeringskris kan förhandla fram en budgetproposition med stöd både av regering och av en majoritet i riksdagen. Det borde vara möjligt.

Inga kommentarer: