lördag 6 maj 2017

Till förmån för hundar

Moderaterna i Örebro län hade förbundsstämma i dag. En av mina motioner bifölls av stämman, trots att förbundsstyrelsen hade föreslagit att den skulle få avslag. Här nedan följer motionen. Jag låter den tala för sig själv.


Motion 5: angående några förslag för att stärka det skydd som hundar har av lagen
Daniel Granqvist, Örebro Mitt
Varje svensk hundägare är skyldig att registrera sin hund hos Jordbruksverket. I registret skall finnas uppgift om hundens ägare (endast en ägare per hund kan registreras), hundens identitetsnummer enligt microchip eller tatuering samt hundens kön.
Ett huvudsyfte bakom hundregistreringen är att veta vilken människa som är ansvarig för vilken hund. Det är ägaren som har skadeståndsansvar för skador som hunden orsakar.
Uppgift om hundens uppfödare registreras inte hos Jordbruksverket. De flesta hunduppfödare känner ett stort ansvar för de hundar som de har fött upp. Lagen medger dock inte hunduppfödarna några rättigheter, om hundägaren exempelvis säljer hunden vidare eller vanvårdar hunden. Detta är inte sällan till nackdel för hundens välbefinnande.
Om en vanvårdad hund skulle tas omhand av myndigheter, borde uppfödaren kontaktas. I de fall hundägaren befinns olämplig att ta hand om hunden, borde uppfödaren ha förtur till att ta hand om den. Det vore därför bra om uppfödaren registrerades i Jordbruksverkets hundregister. Myndigheter som Jordbruksverket och Polismyndigheten borde vara skyldiga att upplysa uppfödaren om ägarbyten och om omhändertaganden av hunden.
Det är inte alla hundar som har uppfödare. Där det finns uppfödare registrerad i allmänt erkänd kennelklubb, borde den uppfödaren registreras och ha ovan beskrivna rättigheter. Sådan kennelklubb i Sverige är Svenska kennelklubben, i utlandet annan kennelklubb ansluten till den internationella samarbetsorganisationen FCI eller av FCI erkänd kennelklubb, såsom The Kennel Club i Storbritannien.
Dessa förslag skulle inte påverka hundägarens äganderätt, ej heller hundägarens ansvar för skador orsakade av hunden. Förslagen skulle dock ge hundar bättre skydd av lagen i de fall hundägaren inte längre vore lämplig. Kostnaderna för detta torde klaras av inom myndigheternas nuvarande budget.
Med hänsyn till ovanstående yrkar jag att stämman beslutar att Moderata Samlingspartiet i Örebro län skall verka för
att det för varje hund i Jordbruksverkets hundregister som har en i kennelklubb registrerad uppfödare också registreras uppfödare,
att registreringar av ägarbyten i Jordbruksverkets hundregister meddelas hundens registrerade uppfödare för kännedom,
att om en hund omhändertas av myndigheter i Sverige och hundägaren befinns olämplig att ta hand om hunden, skall hundens uppfödare få förtur till att ta hand om hunden,
och
att ta motionen som sin egen till Moderata Samlingspartiets partistämma. 

Inga kommentarer: