torsdag 22 mars 2018

Speglad hårddisk, allmän handling

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 20 (mål nr 2687-17) slagit fast att speglad information från en hårddisk hos en myndighet, när originalhårddisken har förstörts, utgör allmänna handlingar.

Det var Polismyndigheten som hade tagit hand om en hårddisk, den hade förklarats förverkad och därefter förstörts. Innan hårddisken förstördes, kopierades dess innehåll. Polismyndigheten och kammarrätten kom fram till att kopian, den speglade hårddisken, inte utgjorde allmänna handlingar. HFD konstaterar först att handlingar som förverkats till en myndighet är allmänna handlingar, något undantag för förverkande finns inte från regeln om inkomna handlingar. Kopior hos en myndighet av allmänna handlingar, är också allmänna handlingar, även om originalen har förstörts, konstaterar HFD. Mot denna bakgrund kan utlämnandet inte nekas för att den speglade hårddisken inte skulle innehålla allmänna handlingar. Ett utlämnande kan nekas om det finns sekretess för vissa handlingar. Målet återvisar därmed till Polismyndigheten för sekretessprövning.

För mig framstår utgången i HFD som självklar. Det är en bra dom. Jag är väl snarast smått förvånad över att det skulle krävas att målet skulle upp till HFD för att få denna utgång.

Inga kommentarer: