onsdag 10 oktober 2018

HD upprätthåller egendomsskyddet

Högsta domstolen (HD) har i dom den 9 oktober 2018 (mål nr T 1523-17) fastställt domar från underinstanserna om att neka marköverföring från en fastighet till en annan.

Ägarna som ville ha mer mark till sin fastighet hänvisade till att de ville ha bättre möjligheter att parker och vända fordon på sin fastighet. Ägaren till grannfastigheten ville inte bli av med mark. De som ville ha mer mark ansökte då om lantmäteriförrättning. Med hänsyn till en avvägning om lämplig fastighetsanvändning beslutade lantmäterimyndigheten om överföring av 210 kvadratmeter mark. Efter överklagande har samtliga domstolar nekat denna tvångsvisa överföring av mark.

Domstolarna bygger sitt nekande på egendomsskyddet i 2 kap. 15 § regeringsformen och Europakonventionens första tilläggsprotokoll.

Egendomsskyddet är inte absolut, men ingrepp mot egendom måste vara proportionerlig. En övervägning måste göras i varje enskilt fall. HD går igenom proportionalitetskravet i detalj i domskälen. Slutligen konstaterar HD att marköverföringen kommer i konflikt med egendomsskyddet i regeringsformen och det är på denna grund som marköverföringen inte godkänns.

Det är en bra dom. Den visar tydligt att den enskildes rättigheter, så som de är uppräknade i 2 kap. regeringsformen, är mer än fina ord. När domar bygger på bestämmelserna, finns det rättigheter för enskilda. Det är glädjande.

Inga kommentarer: