onsdag 24 oktober 2018

Medborgardialog

Örebro kommun äger, genom ett kommunalt bolag, en stor byggnad i södra delen av centrum. Byggnaden kallas Medborgarhuset och det är meningen att den skall vara till för alla medborgare i kommunen.

Vid dagens möte med kommunfullmäktige behandlades en motion, där motionären hade föreslagit en medborgardialog för att hjälpa till att avgöra vad som bör hända med byggnaden i framtiden.

Moderaterna röstade som de flesta i fullmäktige, för avslag för motionen. Jag argumenterade mot den från talarstolen. Medborgardialoger är bra i många fall, framför allt när det gäller lokala frågor, då politikerna kan få synpunkter från de personer som bor i närheten. När det gäller en byggnad avsedd för alla medborgare i en kommun med över 150 000 invånare, är en medborgardialog ingen god idé. Då representerar fullmäktige medborgarnas åsikter bättre, än vad deltagarna på en medborgardialog skulle göra. Även en statistisk undersökning vore bättre.

Det lär komma nya förslag och beslut om Medborgarhuset i framtiden. En medborgardialog i de frågorna kan dock inte vara någon god idé.

Inga kommentarer: