torsdag 4 oktober 2018

Scientologibibeln allmänt tillgänglig?

Högsta förvaltningsdomstolen har i två beslut den 2 oktober 2018 (mål nr 4405-18 resp. 4529-18) beslutat att bifalla överklagande beslut om att få ut handlingar från Riksrevisionen respektive Riksdagsförvaltningen. Begäran gällde handlingar inlämnade till respektive myndighet som påstås vara "scientologernas hemliga skrifter" och "Scientologibibeln".


Det föreligger sekretess på handlingar som kan omfattas av upphovsrätt och som upphovsrättshavaren vill hålla hemliga, enligt 31 kap. 23 § första stycket offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar dock, helt kort, i båda mål, att den begärda handlingen inte uppfyller förutsättningarna för att nämnda sekretessbestämmelse skall vara tillämplig. Eftersom någon annan sekretessbestämmelse inte hindrar ett utlämnande skall handlingen lämnas ut.


Beslutet är intressant, inte minst därför att den aktuella sekretessbestämmelsen tillkom sedan personer kunnat ta del av skrifter från scientologerna sedan dessa lämnats in till svenska myndigheter. Någon närmare beskrivning av de nu begärda handlingarna finns dock varken i Högsta förvaltningsdomstolens beslut eller i de överklagade besluten. Kanske är det handlingar av mycket begränsad omfattning? Jag är själv inte så pass intresserad att jag tänker höra av mig till någon av myndigheterna och begära ut handlingarna för egen del.

Inga kommentarer: