söndag 14 oktober 2018

Ingen Alliansregering

Det är nu ingen nyhet att Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, har givit upp sina försök att bilda regering. Jag tror, som många andra, att Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna, kommer att få nästa uppdrag att bilda regering.

Problemet är mittpartierna Centern och Liberalerna (f.d. Folkpartiet). De vill inte ha en regering som kan bli tvungen att förlita sig på Sverigedemokraterna i några frågor. Då ser de uppenbarligen hellre en regering ledd av Socialdemokraterna. Det skulle inte förvåna mig om ett eller båda av dessa partier skulle sätta sig i regering med Socialdemokraterna. Då skulle Alliansen, som de nu allvarligt har skadat, definitivt vara död.

Den som vill ha borgerlig politik kan inte lita på Centern eller Liberalerna. Det var tydligt 1981, då Centern och Folkpartiet partierna gjorde upp med Socialdemokraterna om skattepolitiken, trots regeringssamverkan med Moderaterna. Det var tydligt 1994, när Folkpartiet ville bilda regering med Socialdemokraterna och 1995 när Centern ingick ett formaliserat samarbete med Socialdemokraterna. Ränderna går aldrig ur, dessa två partier är bara borgerliga när det passar dem. Det borde borgerliga väljare inse.

Inga kommentarer: