måndag 15 juli 2019

Är "talibaner" en grupp skyddad från hets?

Hovrätten för övre Norrland har i dom den 8 juli 2019 (mål nr B 325-19) dömt en kvinna för hets mot folkgrupp, för att hon i ett allmänt spritt inlägg på Internet har uttryckt sig så att hon har jämställt "talibaner" med "apor".


Enligt 16 kap. 8 § brottsbalken gör den, som i ett uttalande eller annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning mot en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck, sig skyldig till hets mot folkgrupp. Brottet kan ge fängelse i upp till två år eller, om brottet är ringa, böter.


Enligt åklagarens gärningsbeskrivning handlade åtalet om att kvinnan hade uttalat sig nedsättande om "invandrare", trots att det i uttalandet inte nämndes annat än "talibaner". Det kan ha att göra med att kvinnan vid polisförhör medgivit att hon med uttalandet avsett flyktingar på en flyktingförläggning, även om detta inte framgår av det uttalande som var föremål för prövning i domstolarna.


Tingsrätten friade kvinnan från åtalet.


I hovrättens domskäl står det: "Enligt hovrättens mening utgör talibaner en viss grupp i lagens mening och uttalandena kan inte förstås på annat sätt än att i vart fall denna grupp i hennes uttalanden benämnts som apor." Det här är det enda som står om hovrättens bedömning av talibaner som en sådan grupp som skulle vara skyddad av bestämmelsen mot hets mot folkgrupp. Det finns inget resonemang om invandrare eller flyktingar i hovrättens domskäl.


Talibaner är ingen nationell eller etnisk grupp. Så vitt jag har förstått, är det snarast en politisk grupp med vissa islamistiska religiösa förtecken för sin politiska ideologi. Normalt skyddas inte medlemmar av politiska partier eller grupperingar av förbudet mot hets mot folkgrupp som sådant. Det är möjligt att hovrätten menar att talibaner är en grupp som definieras av sin trosbekännelse, men det framgår inte av domskälen. Det är tråkigt att domskälen inte är mer utvecklade på denna punkt. Innan jag läste denna dom, skulle jag inte ha trott att talibaner utgjorde en sådan grupp som skyddades av förbudet mot hets mot folkgrupp. Det vore intressant om domen skulle överklagas och Högsta domstolen skulle bevilja målet prövningstillstånd.

Inga kommentarer: