måndag 22 juli 2019

Kort slagsmål i ishockey inte straffbart

Hovrätten för Skåne och Blekinge har i dom den 17 juli 2019 (mål nr B 1788-19) frikänt en ung man från åtal om misshandel, som han fällts för i tingsrätten. Det rörde sig om ett slagsmål på några sekunder strax efter avblåsning under en ishockeymatch, där båda slagskämpar utdelade slag, men den åtalade var den som slagits mest.


Hovrätten konstaterar att den åtalade genom sin gärning gjort sig skyldig till brottet misshandel. Samtidigt hänvisar hovrätten till en dom av Högsta domstolen, NJA 2018 s. 591, där Högsta domstolen uttryckte att våldshandling som begåtts under utövande av organiserad idrottsutövning ändå kan vara tillåten med stöd av allmänna regler om samtycke och social adekvans. Det finns också i ishockeyn ett regelverk om utvisning, avstängning och så vidare, som tar hand om otillåtet beteende inom ramen för idrotten. Mot denna bakgrund frikänner hovrätten den åtalade. Han behöver då inte heller betala skadestånd eller avgift till brottsofferfonden.


Det här är en bra dom. Den stämmer överens med det gamla talesättet: den som ger sig in i leken, får leken tåla. Det förekommer ett visst mått av våld inom ishockeyn. Regelverket stävjar våldet, men det är ändå känt för alla utövare att korta slagsmål av det slag som bedömdes i denna dom trots regelverket förekommer. Korta slagsmål i nära anslutning till spelet och som inte leder till bestående men, får utövarna tåla. Det är rimligt att utövarna inte döms till straff för det av de allmänna domstolarna.

Inga kommentarer: