torsdag 29 oktober 2020

Dagersättning till asylsökande fick inte dras in

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 26 oktober 2020 (mål nr 5293-20) slagit fast att en asylsökande, som hade fått beslut om dagersättning av Migrationsverket i oktober 2018, fortfarande har rätt till dagersättningen.


Beslutet från oktober 2018 var inte begränsat i tid och innehöll inget förbehåll om återkallelse. Migrationsverket hade sedan dragit in dagersättningen och hänvisat till väsentligen förändrade förhållanden. Både förvaltningsrätten och nu kammarrätten konstaterade att det saknades tydliga regler till stöd för Migrationsverkets beslut om att dra in dagersättningen i lagen (1994:137) och förordningen (1994:361) om mottagande av asylsökande m.fl. Det finns vissa regler om möjlighet att upphäva ett förvaltningsbeslut, trots att detta är gynnande för enskild, i 37 § förvaltningslagen (2017:900), men där finns ingen regel om väsentligen ändrade förhållanden eller annat som Migrationsverket hade kunnat åberopa i det enskilda fallet.


Rättsligt är domen korrekt. Det var ett misstag av Migrationsverket att inte tidsbegränsa det ursprungliga beslutet om dagersättning eller att på annat sätt lägga till ett förbehåll om att återkalla det. Ett sådant misstag bör falla tillbaka på myndigheten. Förhoppningsvis kommer kammarrättens dom att påverka Migrationsverkets interna rutiner i detta avseende.


Utifrån omständigheterna i fallet framstår det ändå som rimligt att Migrationsverket fattade beslutet. Den asylsökande hade inte hört av sig till Migrationsverket trots uppmaning om det och det fanns tveksamheter kring hans rätt att vistas i Sverige. Samtidigt borde Migrationsverket kunna förutse en sådan möjlig utveckling av asylärenden vid beslut om dagersättning. Migrationsverket borde aldrig fatta beslut om dagersättning utan begränsning i tid och utan andra förbehåll.


Även om Migrationsverket hade kunnat undvika situationen i det här fallet genom tillräckliga förbehåll och tidsbegränsning i sitt första beslut, kan det finnas skäl för lagstiftaren att se över möjligheten att återkalla dagersättning i liknande fall. Det bör finnas större möjligheter att fatta sådana beslut som Migrationsverket gjorde, men som upphävdes, genom tydliga regler i lagen om mottagande av asylsökande m.fl. Sådana regler kan lagstiftaren ordna. Under tiden, och även efter eventuell lagändring, är det viktigt att Migrationsverket fattar beslut om dagersättning som inte är obegränsade i tiden och som har återtagandeförbehåll för ändrade omständigheter.

Inga kommentarer: