En ledamot av kommunfullmäktige i Örebro kommun har bosatt sig i en grannkommun och har ingen bostad kvar i kommunen. Han borde då inte längre vara folkbokförd i Örebro kommun, eftersom hans enda bostad finns i en annan bostad.
Det är klara regler om detta i kommunallagen (2017:725). De relevanta paragraferna följer nedan. Notera 4 kap. 7 § första meningen. Andra meningen i paragrafen gäller de uppdrag vid sidan om fullmäktige som man har valts till av fullmäktige.
1 kap.
Rösträtt
7 § Rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige har den som är folkbokförd i kommunen, senast på valdagen fyller 18 år och
1. är svensk medborgare eller annan unionsmedborgare,
2. är medborgare i Island eller Norge, eller
3. varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen.
Rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige har också en sådan unionsmedborgare som avses i 5 § andra stycket.
8 § Rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i regionfullmäktige har den som är röstberättigad vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i en kommun inom regionen.
...
4 kap.
Valbarhet
3 § (första stycket) Ledamöter och ersättare i fullmäktige väljs bland dem som har rösträtt enligt 1 kap. 7 och 8 §§.
...
7 § Om en förtroendevald upphör att vara valbar upphör uppdraget genast. För en förtroendevald som valts av fullmäktige upphör uppdraget vid nästa fullmäktigesammanträde om inte fullmäktige, efter ansökan, beslutar att den förtroendevalde får ha kvar sitt uppdrag under återstoden av mandattiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar