fredag 16 oktober 2020

Detaljplan upphävd efter en andra prövning i samma domstol

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har i dom den 13 oktober 2020 (mål nr P 5464-19) upphävt en detaljplan, för att den inte tog tillräcklig hänsyn till kulturvärden i samband med ett kulturhistoriskt värdefullt gammalt torp. 


Det mest intressanta med domen är inte avgörandet i sak. Det mest intressanta är att det är andra gången som samma domstol avgör frågan om samma detaljplan. Kommunen beslutade om detaljplanen den 13 februari 2019. Det beslutet överklagades, men avslogs av domstolen den 4 juni 2019 (mål nr P 2252-19). Den 6 augusti 2019 upptäckte kommunen att det hade kommit in ett överklagande från ett hembygdsgille den 22 mars 2019, som aldrig hade överlämnats till Mark- och miljödomstolen. Det överklagandet hade kommit in i tid och översändes därför till domstolen. Detta till domstolen senare inkomna överklagande gjorde att detaljplanen fick prövas på nytt av samma domstol. Då blev resultatet att detaljplanen upphävdes.


Det kan alltid förekomma misstag, såsom att ett överklagande som har inkommit i tid inte skickas vidare till högre instans. Detta är ett allvarligt misstag, men det gick att åtgärda i det här fallet. Det är bra, för det stärker känslan av att Sverige är en rättsstat att lita på. 

Inga kommentarer: