fredag 29 juli 2022

Staten bör inte ge bidrag till trossamfund

I Dagens Nyheter finns det en artikel om att offentliga bidrag går till religiösa församlingar som vill ”omvända” homosexuella


Staten bör över huvud taget inte betala bidrag till trossamfund. Skattebetalarna i en sekulär stat ska inte behöva bidra till trossamfund vars tro de inte delar. Då skulle varken sådana här trossamfund, eller andra, bekostas av skattemedel. Det skulle saknas skäl att reglera förutsättningar för bidragen eller att pröva dem. 


Antikvariska bidrag för att bevara gamla kulturbyggnader är en annan sak. 

måndag 25 juli 2022

Örebro kommuns flagga

Svenska landskap, län och kommuner har officiella flaggor som motsvarar de vapen som gäller för respektive landskap, län och kommun. Flaggorna är därför normalt kvadratiska.


Det här gäller även min hemkommun Örebro. Det framgår med all önskvärd tydlighet av dokumenten som man når via den här länken. Där finns det också en bild på den vita flagga med vapnet och dess murkrona som kommunen normalt använder, om än felaktigt. Kommunen borde införskaffa korrekta flaggor. 

torsdag 21 juli 2022

Tyskland mot Österrike

I kväll är det kvartsfinal i fotbolls-EM (damer) mellan Tyskland och Österrike. I VM (herrar) har två händelser som involverade dessa länder fått besk eftersmak. Något sådant är nog inte på gång nu. 


I VM 1938 hade Österrike kvalat in. Eftersom Tyskland annekterade Österrike innan turneringen började (”Anschluss”), drog sig det österrikiska laget ur turneringen.


I VM 1982 spelade Österrike och Västtyskland mot varandra i den sista gruppspelsmatchen i sin grupp. De visste att om Västtyskland skulle vinna med 1-0, skulle båda lag gå vidare, så när Västtyskland sköt 1-0 i början av matchen, slutade lagen i praktiken att spela och väntade bara ut slutsignalen. Det var efter den matchen som reglerna justerades så att de sista gruppspelsmatcherna alltid går parallellt med varandra, vilket minskar risken för att lag ska kunna spela på resultatet. 


Jag hejar på Tyskland. Det brukar vara ett av mina andrahandslag efter Sverige.

onsdag 20 juli 2022

Begränsad tillgänglighet till USÖ

Väghållaren vid Universitetssjukhuset i Örebro har begränsat möjligheten att komma fram till och stanna vid M-entrén till sjuktransporter. Det är alltså inte längre tillåtet att hämta eller släppa av patienter som inte åker sjuktransport, personer som vill besöka patienter eller anställda på sjukhuset intill den här entrén. Jag undrar vad syftet med en sådan begränsning är.


När min fru jobbade nära denna entré stannade jag flera gånger här och lämnade eller hämtade henne. Många andra gjorde liknande saker samtidigt, både i taxibilar och andra bilar. Det var aldrig trångt och innebar inga problem för några sjuktransporter.


Fotografierna har jag själv tagit i dag. 






 

lördag 16 juli 2022

Donald Trump och nästa amerikanska presidentval

Donald Trump var amerikansk president 2017-2021. Det har länge spekulerats i att han skulle ställa upp i valet 2024 igen. Han menar att han har bestämt sig, men vill inte säga vad beslutet är. Så påstår han att han vann två presidentval. Det är inte riktigt klokt. Republikanerna borde ha lätt att hitta en bättre presidentkandidat. 

fredag 15 juli 2022

HD avslår begäran om utlämnande till Turkiet

Republiken Turkiet begärde en man bosatt i Sverige utlämnad, för lagföring för det turkiska brottet "att bilda och leda en väpnad terroristorganisation". Högsta domstolen beslutade den 13 juli 2022 (mål nr B 404-22) att avslå begäran, enligt 18 § lagen (1957:668) om utlämning för brott. Orsaken var dels att det turkiska brottet inte har någon motsvarighet i svensk straffrätt, dels att mannen har flyktingstatus. Grund för beslutet var 4 § respektive 7 § utlänningslagen (2005:716).


Beslutet är välmotiverat och i allra högsta grad rimligt. Vi får väl se hur pass många sådana här ärenden som blir aktuella inom den närmaste framtiden, med tanke på att turkiska staten har anfört att utlämnanden av brottslingar till Turkiet från Sverige skulle vara ett krav för att Natomedlemmen Turkiet skulle acceptera Sverige som ny medlem. Ett enstaka ärende där det blir avslag lär inte påverka Turkiet, men om det kommer många liknande ärenden där det också blir avslag, kanske det påverkar de turkiska beslutsfattarna och därmed Sveriges ansökan.


Jag är för svenskt medlemskap i Nato. Det har jag varit länge. Om många ärenden av det här slaget skulle leda till att Turkiet säger nej och Sverige inte skulle bli medlem i Nato, kanske det ändå är lika bra?

onsdag 13 juli 2022

Litis pendens

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 11 juli 2022 (mål nr 2698-22) avgjort en fråga om litis pendens när det gäller utlämnande av handlingar. Det är inte precis en ny sorts fråga, men en bra dom om sådana frågor.


Litis pendens innebär att om en fråga har överklagats till en domstol, får den myndighet som annars skulle kunna avgöra frågan inte pröva den på nytt medan målet år öppet i domstolen. Det regleras för myndigheter i 39 § förvaltningslagen (2017:900) och utvecklas närmare i kammarrättens dom.


I målet hade en man begärt ut handlingar från en kommunal myndighet, men den hade delvis avslagit begäran. Då hade mannen överklagat till kammarrätten. Sedan hade mannen återkommit till den kommunala myndigheten och begärt ut vissa uppgifter, varav några fanns i handlingarna som det var frågan om i det redan överklagade ärendet. Den kommunala myndigheten avvisade begäran, varpå mannen överklagade även det beslutet. Kammarrätten fann att den kommunala myndigheten hade gjort rätt på grund av litis pendens och avslog överklagandet.


Det är en bra, klargörande dom. 

måndag 11 juli 2022

Lagligt att ta ut VA-avgift för framtida investeringar

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 21 juni 2022 (mål nr 6435-21) bifallit ett överklagande av kommunfullmäktige i Bromölla kommun avseende kommunfullmäktiges beslut att ta ut VA-avgifter.


Några kommunmedlemmar hade överklagat beslutet och hänvisat till att kommunen tog ut högre avgifter än vad som behövdes för driften, för framtida investeringars skull. Det hänvisades till 30 § lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster. Förvaltningsrätten biföll, men kammarrätten fastställer det överklagade beslutet. Kammarrätten har tagit del av omfattande planer för framtida investeringar och konstaterade att det står klart att fullmäktige hade godkänt en långsiktig investeringsplan för VA-verksamheten redan innan beslutet om taxan fattades. Kammarrätten kan inte se att beslutet om taxan skulle strida mot nämnda bestämmelse i lagen om allmänna vattentjänster eller att det vore olagligt på någon annan grund.


Det är en bra, vettig dom. Offentliga avgifter får inte tas ut för mer än de kostnader som den offentliga parten faktiskt har, men förutsebara investeringskostnader är kostnader som den offentliga parten har och bör ta höjd för. Det håller nere framtida taxor. 

torsdag 7 juli 2022

Boris Johnson avgår

Boris Johnson avgår som premiärminister av Storbritannien och ledare för Konservativa partiet. Han fick i alla fall igenom sin önskan om att Storbritannien skulle lämna EU. Det var till nackdel för oss andra som gillade att Storbritannien i EU ofta förde en linje om att EU inte skulle ta över alltför mycket makt från medlemsländerna. 

tisdag 5 juli 2022

Liberalerna (f.d. Folkpartiet) når upp över spärren

Liberalerna (f.d. Folkpartiet) når upp över riksdagsspärren på 4 % för första gången på länge i en sammanvägning av olika opinionsundersökningar. Resultatet är 4,6 %. Förändringen är en ökning med 1,1 procentenheter, vilket för ett parti i den storleken är en förändring som är statistiskt säkerställd. 


Det här är positivt för alla som vill se ett regeringsskifte i höst. Om Liberalerna blir kvar i riksdagen, kommer deras ledamöter rösta för en Moderatledd regering, enligt partiets utfästelser. 


Min förhoppning är att Miljöpartiet åker ur riksdagen, men att Liberalerna blir kvar. Så som opinionsmätningarna ser ut för närvarande, verkar det vara den säkraste vägen till ett regeringsskifte. Sverige behöver en ny regering. 

söndag 3 juli 2022

Friskolor och vinst

Valrörelsen inför valet den 11 september är igång. Partierna till vänster talar om att förbjuda friskolor från att gå med vinst. Detaljerna går de inte in på, vilket gör det svårt att bemöta det de säger.


Det torde vara svårt att helt förbjuda bolag från att gå med vinst. Aktiebolagslagen ställer krav på att aktiebolag ska gå med vinst, för att ägare, borgenärer och anställda inte ska löpa risk att förlora pengar. 


Allmännyttiga bostadsföretag har särskilda regler som begränsar möjligheterna för de kommuner som äger dem att ta ut för mycket vinst från dem. Det kallas ”begränsning av värdeöverföringar” och beskrivs på Boverkets webbplats. Det finns också mer allmänna regler om en särskild typ av aktiebolag ”med vinstutdelningsbegränsning”. Den är tänkt för verksamheter som tidigare drivits i offentlig regi, t.ex. inom hälso- och sjukvård, och beskrivs på Bolagsverkets webbplats


Om partierna till vänster skulle föreslå regler av detta slag för friskolor där elever går finansierat av skolpeng från skattebetalarna, hade jag förstått det. Ett rent förbud mot vinst, det förstår jag däremot inte. Det är bara vänsterpopulism. Så länge partier föreslår förbud mot all vinst från bolag som driver friskolor, borde de partierna inte få några röster från folk som bryr sig om skolorna.