måndag 11 juli 2022

Lagligt att ta ut VA-avgift för framtida investeringar

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 21 juni 2022 (mål nr 6435-21) bifallit ett överklagande av kommunfullmäktige i Bromölla kommun avseende kommunfullmäktiges beslut att ta ut VA-avgifter.


Några kommunmedlemmar hade överklagat beslutet och hänvisat till att kommunen tog ut högre avgifter än vad som behövdes för driften, för framtida investeringars skull. Det hänvisades till 30 § lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster. Förvaltningsrätten biföll, men kammarrätten fastställer det överklagade beslutet. Kammarrätten har tagit del av omfattande planer för framtida investeringar och konstaterade att det står klart att fullmäktige hade godkänt en långsiktig investeringsplan för VA-verksamheten redan innan beslutet om taxan fattades. Kammarrätten kan inte se att beslutet om taxan skulle strida mot nämnda bestämmelse i lagen om allmänna vattentjänster eller att det vore olagligt på någon annan grund.


Det är en bra, vettig dom. Offentliga avgifter får inte tas ut för mer än de kostnader som den offentliga parten faktiskt har, men förutsebara investeringskostnader är kostnader som den offentliga parten har och bör ta höjd för. Det håller nere framtida taxor. 

Inga kommentarer: