onsdag 13 juli 2022

Litis pendens

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 11 juli 2022 (mål nr 2698-22) avgjort en fråga om litis pendens när det gäller utlämnande av handlingar. Det är inte precis en ny sorts fråga, men en bra dom om sådana frågor.


Litis pendens innebär att om en fråga har överklagats till en domstol, får den myndighet som annars skulle kunna avgöra frågan inte pröva den på nytt medan målet år öppet i domstolen. Det regleras för myndigheter i 39 § förvaltningslagen (2017:900) och utvecklas närmare i kammarrättens dom.


I målet hade en man begärt ut handlingar från en kommunal myndighet, men den hade delvis avslagit begäran. Då hade mannen överklagat till kammarrätten. Sedan hade mannen återkommit till den kommunala myndigheten och begärt ut vissa uppgifter, varav några fanns i handlingarna som det var frågan om i det redan överklagade ärendet. Den kommunala myndigheten avvisade begäran, varpå mannen överklagade även det beslutet. Kammarrätten fann att den kommunala myndigheten hade gjort rätt på grund av litis pendens och avslog överklagandet.


Det är en bra, klargörande dom. 

Inga kommentarer: