fredag 15 juli 2022

HD avslår begäran om utlämnande till Turkiet

Republiken Turkiet begärde en man bosatt i Sverige utlämnad, för lagföring för det turkiska brottet "att bilda och leda en väpnad terroristorganisation". Högsta domstolen beslutade den 13 juli 2022 (mål nr B 404-22) att avslå begäran, enligt 18 § lagen (1957:668) om utlämning för brott. Orsaken var dels att det turkiska brottet inte har någon motsvarighet i svensk straffrätt, dels att mannen har flyktingstatus. Grund för beslutet var 4 § respektive 7 § utlänningslagen (2005:716).


Beslutet är välmotiverat och i allra högsta grad rimligt. Vi får väl se hur pass många sådana här ärenden som blir aktuella inom den närmaste framtiden, med tanke på att turkiska staten har anfört att utlämnanden av brottslingar till Turkiet från Sverige skulle vara ett krav för att Natomedlemmen Turkiet skulle acceptera Sverige som ny medlem. Ett enstaka ärende där det blir avslag lär inte påverka Turkiet, men om det kommer många liknande ärenden där det också blir avslag, kanske det påverkar de turkiska beslutsfattarna och därmed Sveriges ansökan.


Jag är för svenskt medlemskap i Nato. Det har jag varit länge. Om många ärenden av det här slaget skulle leda till att Turkiet säger nej och Sverige inte skulle bli medlem i Nato, kanske det ändå är lika bra?

Inga kommentarer: