söndag 3 juli 2022

Friskolor och vinst

Valrörelsen inför valet den 11 september är igång. Partierna till vänster talar om att förbjuda friskolor från att gå med vinst. Detaljerna går de inte in på, vilket gör det svårt att bemöta det de säger.


Det torde vara svårt att helt förbjuda bolag från att gå med vinst. Aktiebolagslagen ställer krav på att aktiebolag ska gå med vinst, för att ägare, borgenärer och anställda inte ska löpa risk att förlora pengar. 


Allmännyttiga bostadsföretag har särskilda regler som begränsar möjligheterna för de kommuner som äger dem att ta ut för mycket vinst från dem. Det kallas ”begränsning av värdeöverföringar” och beskrivs på Boverkets webbplats. Det finns också mer allmänna regler om en särskild typ av aktiebolag ”med vinstutdelningsbegränsning”. Den är tänkt för verksamheter som tidigare drivits i offentlig regi, t.ex. inom hälso- och sjukvård, och beskrivs på Bolagsverkets webbplats


Om partierna till vänster skulle föreslå regler av detta slag för friskolor där elever går finansierat av skolpeng från skattebetalarna, hade jag förstått det. Ett rent förbud mot vinst, det förstår jag däremot inte. Det är bara vänsterpopulism. Så länge partier föreslår förbud mot all vinst från bolag som driver friskolor, borde de partierna inte få några röster från folk som bryr sig om skolorna. 

Inga kommentarer: