tisdag 17 januari 2023

Egna medel, ingen dagersättning

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 13 januari 2023 (mål nr 6933-20) slagit fast att ett beslut om dagersättning till en asylsökande kunde ändras när han fick egna medel. Den asylsökande hade tagits i förvar och Migrationsverket hade då fattat ett beslut om dagersättning till honom som inte var begränsat i tid.


Senare kom det fram att han hade egna medel på omkring 1 500 kr, som han berättade att han hade fått vid ett besökstillfälle. Migrationsverket beslutade att dra in dagersättningen. Det var ett beslut som ändrade ett tidigare beslut som var gynnande för den enskilde.


Efter överklagande finner HFD att det är en förutsättning för rätten till bistånd att den asylsökande saknar egna medel. Det finns också stöd för detta i förarbetena. Sammantaget har Migrationsverket haft rätt att ändra sitt tidigare beslut.


Det är en mycket bra dom. Det borde vara självklart att varje beslut om offentlig ersättning till en enskild, som är beroende av att den enskilde saknar andra medel för sin försörjning, bara gäller till dess att den enskilde får egna medel. Nu fanns det också stöd för det i rättsordningen och med den här domen blir det tydligare klarlagt. 

Inga kommentarer: