måndag 3 juli 2023

Britters talan om rätt som EU-medborgare avvisad

Ett antal britter har fört talan i EU-domstolen för att behålla de rättigheter som de har haft som EU-medborgare, men som gick dem förlustiga när Storbritannien lämnade EU. EU-domstolen har i domar den 15 juni 2023 (mål nr  C-499/21 P [Silver and Others v Council], C-501/21 P [Shindler and Others v Council] och C-502/21 P [Price v Council]) avgjort frågan och funnit att det var rätt av lägre instans att avvisa dessa mål.

De brittiska medborgarna har gått miste om rättigheter som EU-medborgare. Det är en automatisk konsekvens av att Storbritannien har lämnat EU. Konsekvensen beror på det brittiska beslutet som suverän stat och kan inte lastas utträdesavtalet eller Kommissionens beslut att godkänna utträdesavtalet. De brittiska medborgarna har därför inte möjlighet att föra talan i EU om att behålla de rättigheter som de förlorade när de som brittiska medborgare förlorade sina EU-medborgarskap. 

Konsekvensen för de brittiska medborgarna kan tyckas självklar. Medborgare i ett land som går med i EU blir EU-medborgare. Medborgare i ett land som går ur EU slutar att vara EU-medborgare. Det är tråkigt för dessa britter, men sant. Det är bra att det nu finns domar som understryker denna självklarhet. 

Inga kommentarer: