fredag 7 juli 2023

Förevisning av djur för allmänheten

Alla som har en plats där de förevisar djur för allmänheten minst sju dagar per år måste ha tillstånd motsvarande det som gäller för djurpark och vara godkänd av länsstyrelsen.


I Västra Götalands län finns det en förening som under flera år har hållit tama fåglar i ett antal dammar. Allmänheten har tillträde till dammarna genom att det går grusade stigar intill dammarna och god möjlighet att därifrån se fåglarna. Länsstyrelsen förelade föreningen i juli 2022 att upphöra med den allmänna förevisningen av djur, eftersom föreningen saknade tillstånd. Föreningen överklagade och förvaltningsrätten upphävde beslutet. Efter länsstyrelsens överklagande har Kammarrätten i Göteborg i dom den 5 juli 2023 (mål nr 2165-23) fastställt länsstyrelsens beslut. 


De flesta som har tamdjur förevisar inte sina djur för allmänheten, inte ens om de har sina djur mycket ute på sin tomt. I domen framgår det ändå att ett av syftena med dammarna och att hålla fåglar där har varit att allmänheten ska kunna komma och se dem. Då stämmer det överens med svensk djurskyddslagstiftning att det också ska finnas tillstånd för förevisandet av djuren, för djurens säkerhets skull. På så sätt är det en bra dom. 


Förevisning av till exempel hund på hundutställningar är en annan sak. Där har utställningsarrangören tillräckliga tillstånd. 

Inga kommentarer: