tisdag 11 juli 2023

Till frågan om att skända Koranen

Hovrätten för Västra Sverige har i dom den 7 juli 2023 (mål nr B 3698-23) fastställt en dom från tingsrätten om stöld. Den åtalade var medborgare i Afghanistan med uppehållstillstånd i Sverige sedan 2009 och dömdes utöver fängelse till utvisning till Afghanistan. Den åtalades invändning mot utvisningen för att han skulle ha skändat Koranen gjorde ingen skillnad. 

Hovrätten fann inga generella hinder mot utvisning till Afghanistan, men övervägde individuella hinder. Den åtalade hade begått flera brott tidigare, enligt belastningsregistret. Han invände mot utvisning med hänvisning till att han via en mobilapp där han hade många följare över världen skulle ha spritt en händelse där han skulle ha skändat Koranen genom att urinera på ett exemplar av den. Några närmare uppgifter kring omständigheterna lämnade han inte. Hovrätten bedömde att det som framkommit om den åtalades situation inte var skäl nog för verkställighetshinder för utvisning. 

Det är rimligt att tolka hovrättens dom så att det inte var visat att den åtalade skulle ha skändat Koranen. Samtidigt finns det inget i domen som heller tyder på att hovrätten skulle ha kunnat se den beskrivna händelsen som hinder mot verkställighet, även om det hade bevisats att händelsen hade ägt rum och spritts över världen. Det är bra. En sådan skändning av en bok är en del av yttrandefriheten i Sverige och det får folk i andra länder acceptera. Domen är bra. 

Inga kommentarer: