torsdag 13 juli 2023

Hur länder i UNHCR röstade om yttrandefrihet

I FN:s flyktingorgan UNHCR lade Pakistan fram ett förslag till resolution om att fördöma den delen av yttrandefriheten som gäller att bränna Koranen. En majoritet av länderna som har representanter i UNHCR röstade för resolutionen, men de länder som är mest kända för demokrati och rättsstat röstade emot den. EU-länderna, Storbritannien och USA ansåg att resolutionen stod i strid mot mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. 


En sammanställning av hur länderna röstade visar följande:


Ja till resolutionen: Algeriet, Argentina, Bangladesh, Bolivia, Elfenbenskusten, Eritrea, Förenade Arabemiraten, Gabon, Gambia, Indien, Kamerun, Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Kuba, Malawi, Malaysia, Maldiverna, Marocko, Pakistan, Qatar, Senegal, Somalia, Sydafrika, Sudan, Ukraina, Uzbekistan, Vietnam.

Avstod: Benin, Chile, Georgien, Honduras, Mexiko, Nepal, Paraguay.

Nej till resolutionen: Belgien, Costa Rica, Finland, Frankrike, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Rumänien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, USA.


Utöver muslimska länder var det flera diktaturer som röstade för resolutionen, som de kommunistiskt styrda Kina, Kuba och Vietnam. Det är mer märkligt att länder som Argentina, Indien, Sydafrika och Ukraina fjärmar sig från en sund och demokratisk syn på yttrandefriheten genom sina röster. När jag läste att Ukraina röstade ja, kände jag omedelbart att mitt stöd för Ukraina i dess försvarskrig mot Ryssland fick sig en törn. Ukraina vill gå med i EU, då borde Ukraina ha röstat nej, som alla EU-länder och kandidatlandet Montenegro gjorde. 


Märkligt nog hittade jag ingen sammanställning av rösterna på UNHCR:s webbplats, men den fanns hos Al Jazeera. 

Inga kommentarer: