onsdag 21 februari 2024

Hur svårt kan det vara?

Flera statsråd i Sveriges regering har ändrat i de uppgifter som finns i meritförteckningar för dem på regeringens webbplats. Detta har skett sedan Sveriges Televisions program Uppdrag granskning har gått igenom meritförteckningarna och upptäckt fel i dem. Vissa fel har varit betydande. Erik Slottner (KD) skulle ha en magisterexamen från Linköpings universitet, trots att han bara läst tre av åtta terminer på programmet. Anders Carlson (KD) skulle ha läst kurser i juridik under tre år, när det i själva verket bara var en kurs på tio veckor. 


Hur svårt kan det vara att skriva en korrekt meritförteckning? Det har nästan varje människa gjort, som någon gång har sökt ett arbete. De flesta har sökt flera arbeten under sitt liv och har därmed haft flera tillfällen att korrekturläsa sin meritförteckning. Det är också frapperande att de felen bara tycks framställa personerna i bättre dager än vad som vore riktigt. Det är osannolikt att någon av misstag skriver att han har en examen, när han har gått mindre än halva den utbildning som skulle leda till en sådan examen, det framstår snarast som en medvetet felaktig skrivning. 


Den nuvarande regeringen styr Sverige på ett mycket bättre sätt än vad de flesta regeringar i landets historia har gjort. Samtidigt är det tråkigt att inse att även i denna regering finns det de politiker som har glidit fram genom livet till sina positioner, utan att ha fått sina meritförteckningar ifrågasatta förrän de är statsråd och journalister hittar flagranta fel i meritförteckningarna. Statsråden lär sitta kvar, men deras förtroende bör sjunka på samma sätt som aktien i Fermenta, när det avslöjades att företagets chef inte hade den doktorsexamen som han hade sagt sig ha. 

Inga kommentarer: