torsdag 22 februari 2024

Teknisk bearbetning och lagring

Högsta förvaltningsdomstolen har i dom den 20 februari (mål nr 3530-23) avslagit en begäran om att få ut en handling från Riksrevisionen som var lagrad i en molntjänst.


Handlingen var inte färdigställd, men var sparad i en extern molntjänst. HFD drog slutsatsen att handlingen bara hade överförts till molntjänsten för teknisk bearbetning och lagring. Därmed hade den inte expedierats från Riksrevisionen och var ingen allmän handling. (Det finns en redogörelse för reglerna i 2 kap. tryckfrihetsförordningen om detta i domen, se länk ovan.) Begäran om att få ut handlingen avslogs.


Det är en kort dom som i viss mån är klargörande. Samtidigt hade det varit bra om domskälen också hade nämnt 10 kap. 2 a § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Den paragrafen säger att sekretess inte hindrar att en handling överlämnas från en myndighet till en enskild eller till en annan myndighet enbart för teknisk lagring eller bearbetning. Det behöver inte vara motsägelsefullt i ljuset av den aktuella domen, men det hade varit bra med ett klargörande i domskälen. 

Inga kommentarer: