torsdag 1 februari 2024

Risk för trafikökning ger klagorätt mot detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen har i beslut den 30 januari 2024 (mål nr P4137-23) slagit fast att några fastighetsägare har klagorätt mot en ny detaljplan, utan att ha fastigheter i eller intill planområdet. Det är i stället sannolik trafikökning som ger dem klagorätt. 


Klagandenas fastigheter ligger en bit ifrån planområdet. Däremot visar utredningen att den bebyggelse som skulle följa enligt den nya detaljplanen sannolikt skulle leda till betydligt mer trafik på vägarna förbi klagandenas fastigheter. Domstolen fann därför att klagandena påverkas så pass mycket av den nya detaljplanen att de har rätt att klaga på den i domstol. Detta säger ingenting om huruvida deras klagomål skulle leda till ändringar i detaljplanen, bara att de har talerätt.


Det är ett bra beslut. Effekterna av en ny detaljplan uppstår sällan bara i eller strax intill planområdet, utan också exempelvis längs vägar till och från området. Då är det logiskt att fastighetsägare vars fastigheter påverkas av sådan trafik får talerätt. 

Inga kommentarer: