fredag 12 juli 2024

Gibraltar och EU

När Förenta Kungariket Storbritannien och Nordirland lämnade EU, följde territoriet Gibraltar med. Förenta Kungariket har frihandelsavtal med mera med EU. Det finns också ett beslut av EU-kommissionen om adekvat skyddsnivå för överföring av personuppgifter från EU till Förenta Kungariket. Sådant finns inte för Gibraltar, eftersom Spanien ville ha en särskild roll vid förhandlingarna om Gibraltar. 

Gibraltar har en lag till skydd för personuppgifter som är kalkerad på EU:s dataskyddsförordning, precis som Förenta Kungariket har. Gibraltar är också en rättsstat. Det borde inte finnas hinder mot beslut om adekvat skyddsnivå för personuppgifter. 

I april och maj i år har företrädare för EU-kommissionen, Förenta Kungariket, Gibraltar och Spanien träffats och förhandlat. De har gjort framsteg i förhandlingarna och föresatt sig att fortsätta förhandla. 

Efter EU-parlamentsvalet i juni ska en ny EU-kommission tillträda. Efter parlamentsvalet i Förenta Kungariket i juli har en ny brittisk regering tillträtt.

Vi får hoppas att förhandlingarna fortsätter med framsteg under den nya EU-kommissionen och den nya brittiska regeringen. Det vore bra för alla parter om Gibraltar får frihandelsavtal och beslut om adekvat skyddsnivå för personuppgifter. 

Inga kommentarer: