fredag 5 juli 2024

Maktskifte i Storbritannien

Det står nu klart att Labour vann parlamentsvalet i Storbritannien i går. Konservativa partiet, som har styrt de senaste åren, gör ett historiskt dåligt val. 

Även om jag har Konservativa partiet som min favorit i brittisk politik, är det bra med maktskifte då och då. Det är en del av demokratins villkor och livsluft. Konservativa partiet har haft för många interna konflikter och kan behöva ett par år i opposition för att reformera sig och komma tillbaka till nästa val. 

Labours partiledare Keir Starmer är bra för att vara socialdemokrat. Han är jurist, har varit åklagare och han har fört partiet närmare den politiska mitten. Det senare var förvisso inte särskild svårt efter den vänstervridne förre partiledaren Jeremy Corbyn.

Keir Starmer dubbades till riddare, Sir Keir, för sina insatser som åklagare. Även om han inte brukar skylta med riddartiteln "Sir", står han inte så pass långt åt vänster att han tackade nej till den, utan är en rimlig människa och tog tacksamt emot den. Det finns annars britter som har tackat nej till ordnar och riddartitlar av politiska skäl, vilket bara får dem själva att framstå som fåniga. 

Inga kommentarer: