tisdag 11 mars 2014

Hund säljs på auktion

Det torde vara ovanligt, men Göta hovrätt har beslutat den 7 mars 2014 (ärende nr ÖÄ 2366-13) att en hund skall säljas på offentlig auktion enligt lagen (1904:48 s. 1) om samäganderätt. Det handlade om en hund som hade köpts 2010, när två unga människor var ett par. Nu är de tu inget par längre, och mannen ansåg att hunden var hans egen, medan kvinnan ansåg att de samägde hunden. Hon ville ha den såld, så att det ekonomiska värdet för hunden kunde delas dem emellan.

Lagen om samäganderätt innehåller regler om hur personer som samäger en sak kan göra, om den ena vill ha ut sin ekonomiska andel i saken, men den andra inte vill eller kan betala rakt av. Metoden är försäljning på offentlig auktion. I det här fallet fann både tingsrätten och nu hovrätten att hunden var samägd. Hunden skall därför säljas på offentlig auktion.

En hund är en levande varelse. Det kan därför synas märkligt, främmande och rent av omoraliskt att sälja en hund på offentlig auktion. Lagen gör emellertid ingen skillnad mellan djur och andra ägodelar. De människor som vill göra skillnad mellan djur och andra ägodelar, måste själva komma överens om det, för att undvika försäljning på auktion enligt lagen om samäganderätt. Utifrån lagen och de förutsättningar som enligt domen var bevisade, anser jag att domen är juridiskt fullt korrekt.

På fritiden är jag hundägare och hunduppfödare. I den egenskapen tycker jag, att frågor om ägarskap till hundar bör kunna avgöras på ett mer fredligt sätt än att gå till tings. När så ändå inte är möjligt, är det bra att det finns lagar och domstolar, så att tvister kan lösas på ett civiliserat sätt.

Kanske borde lagen ses över? Kanske borde vi ha speciella lagar om ägande av husdjur? Om jag själv vore riksdagsman, skulle jag engagera mig för att en sådan översyn skulle ske.

1 kommentar:

Daniel Granqvist sa...

Senare skrev även Expressen om det här ärendet: http://www.expressen.se/nyheter/gjorde-slut--nu-maste-hunden-auktioneras-ut/?fb_action_ids=10202452274521205&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B273550379488324%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D