söndag 2 mars 2014

Krig på Krim?

Det är militär spänning på Krimhalvön. Måhända ser Ryssland chansen att ockupera delar av halvön, eller hela, när det nu har blivit en statskupp i Ukraina. Ryssland har redan trupper stationerade där och en majoritet av befolkningen på Krim är rysktalande. Frågan är dock om det blir fullt krig. Ukraina har ingen liten krigsmakt. Skulle Ryssland våga ta de politiska beslut som skulle leda till fullt krig? Det tvivlar jag på. Säker kan man dock aldrig vara. I ett sådant här läge, hade jag gärna sett att Sverige hade haft en starkare försvarsmakt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Västs politiker, EU, Nato mfl säger att Ryssland skall dra sig tillbaka till "barackerna" med sina soldater på Krim. Alltså följa de avtal som finns kring dylika händelser. Men är det inte en dubbelmoral från vår sida? Vi har ju stött en opposition i Ukraina som störtat en folkvald regim! Är inte det lika illa som det Ryssland gör? Vi vet ju inte vilket folkligt stöd oppositionen har i hela landet. Det vi sett på Kiev:s torg är knappast samma sak som vad folket i helhet tycker.

Kan du svara på det?

Daniel Granqvist sa...

Stöd till oppositionen är en sak, det är inte alla som har stött protesterna fullt ut. Ytterst måste det vara upp till invånarna i Ukraina att styra sitt land, inklusive demonstrationer och misstroendevotum i parlamentet. Västländer har visserligen uttryckt stöd för oppositionen, men inte intervenerat militärt.

Det är däremot helt klart, enligt folkrätten, att Krim är en del av Ukrainas territorium. Då har inte Ryssland rätt att gå in med sin krigsmakt där.