lördag 22 mars 2014

Stressa inte fram lösningar på klimatproblem!

Det finns kartor som visar hur Jorden skulle se ut, om all is på planeten skulle smälta. Många låglänta områden skulle bli översvämmade, inte minst i Europa. Samtidigt menar forskare att det skulle ta bortåt femtusen år för all is på Jorden att smälta på grund av högre medeltemperaturer. Fördelen med detta är att vi har tid på oss. Vi behöver inte stressa fram lösningar på problemet med en stigande havsnivå.

På 1990-talet fanns det domedagsprofeter som sade att ett varmare klimat skulle leda till väsentligt högre havsnivåer redan inom några decennier. Nu har det gått ett par decennier och havsnivåerna är i stort sett desamma som då. Det finns även data som visar att Jordens medeltemperatur inte har ökat de senaste åren.

Problemet med högre havsnivåer skall inte förringas. Medeltemperaturen på Jorden kan stiga igen, is smälta och havsnivåerna stiga. Det finns dock ingen anledning till panik. Vi har tid på oss att tänka efter och att ordna bra lösningar. Då behöver inte heller samhället lida i någon större utsträckning. Det är bra.

Inga kommentarer: